Nevetés

Nyomtatóbarát változat
Van okod a jókedvre!
A nevetés 6 jótékony hatása az egészségre

„A nevetés a legjobb gyógyszer” szinte közhelyes, már-már unalmas frázis mögött rejlő gondolat, hogy a nevetés, a jókedv az egyik legfontosabb építőköve a fizikális és mentális egészségünknek. De vajon vannak-e konkrét, tudományosan alátámasztott bizonyítékok az említett népi bölcsességre? Hiszen könnyű mondani, hogy a nevetéstől boldogabb leszel – ahogyan a víztől is vizesebb. Nézzük át, mit mondanak a tudósok a kérdésről, hátha közelebb jutunk az igazsághoz!

Tehát: miért is kellene többet nevetnünk?

1. A nevetés jótékony hatással van ereinkre

A baltimore-i egyetem munkatársai 2005-ben arra a felfedezésre jutottak, hogy a nevetés összefüggésben van az erek egészséges működésével. Kísérletük során a résztvevők két filmrészletet láthattak, egy vicces-nevetős és egy szomorú-sírós befejezéssel, majd 48 órával később megnézték az ellentétes hangulatú filmet is. Az eredmények szerint a nevetés az erek belső rétegének – endotélium – tágulását okozta, melynek következtében növekedett a vérátáramlás. Mivel az endotélium az első ütközési pont az érelmeszesedés és az elzáródással járó artéria-keményedés folyamatában, így nem kétséges, hogy rendszeres nevetéssel csökkenthető a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata. Sőt, a nevetés facilitálja a mentális stresszorokkal való megküzdést, melyek köztudottan erős kockázati faktorok az ilyen típusú betegségek kialakulásában. Vica versa, érdekes megfigyelésük továbbá, hogy a szívbetegek 40 százalékkal kevesebbszer nevettek ugyanazokon a poénokon, mint egészséges társaik.

2. A nevetés az emocionális egészség kulcsa

Akármilyen hihetetlennek tűnik, amikor nevetünk, nagy valószínűséggel jó kedvünk van. Ezért 2010-ben a harvardi egyetem kutatói összegezték minden tudásukat a nevetés neurális hátteréről, hogy feltárják a jelenség mögött álló kémiai rejtélyt. Mikor nevetünk, agyunk olyan anyagokat bocsát ki, mint például a dopamin, mely elősegíti az érzelmi választ, azaz hogy egy kellemes élményt valóban kellemesnek éljünk meg. Ilyen vegyület a hangulatjavító szerotonin is, és végül a híres endorfinok, melyek nem csak szabályozzák a fájdalom és a stressz szubjektív élményét, de felelősek az eufória érzéséért is.

3. A nevetés segíti a szociális interakció és kötődés kialakulását

Ez a feltételezés könnyen belátható, ha belegondolunk, hogy a nevetés az evolúció során már előbb megjelent, mint a beszéd. Tulajdonképpen az őszinte, pozitív érzelmekből fakadó nevetés az egyik leghatékonyabb eszközünk az interperszonális problémamegoldásra, és szociális kapcsolataink egészséges, békés ápolására.

4. A nevetés megszépít

A jó humorérzék növeli az attraktivitást. Egyrészt felfogható egy szexuális és kognitív ornamentumként, másrészt segít differenciálni a nemi szerepeket. Eric Bressler kutatási eredményei alapján egy nő számára a humorérzék az, ha valaki meg tudja nevettetni, míg egy férfi számára az, ha valaki értékeli a vicceit. Így nem meglepő, hogy a nők általában olyan férfit választanak, akik az idő legalább 62%-ban viccesek, míg a férfiak olyan nőt, akik poénjaik legalább 65%-án nevetnek. Tehát lányok, választhattok: több smink, vagy több nevetés.

5. A nevetés csökkenti a szorongást

Egy másik kutatás során a résztvevőknek egy perceptuális sebességet mérő teszt elvégzése után (melyet stressz-indukciós célzattal végeztek) egy 25 perces vígjátékot kellett végig nézni, és a vizsgálat elején, a kognitív teszt után, végül a video megtekintése után egy állapot-szorongás kérdőívet töltöttek ki. Arra a meglepő eredményre jutottak miszerint a vígjáték után általánosságban csökkent az állapotszorongás, illetve, hogy az optimistább, extrovertáltabb ám kevésbé neurotikus személyek még kevésbé szorongtak a videofelvétel után. Amennyire triviálisnak tűnhet az eredmény, éppen annyira jelentős egészségpszichológiai szempontból: ha a nevetés csökkenti a szorongást, akkor annak a mentális és fizikális egészségre gyakorolt káros, akár szomatikus hatásait is enyhítheti.

6. A nevetüdő

A nevetés egyik legnagyobb előnye, amelybe talán legritkábban gondolunk bele, hogy egy jóízű kacagás az egész légzőrendszerünkre pozitív hatással van. A képlet egyszerű: több nevetés = több oxigén. Az oxigén pedig hasznos. Kicsivel szakszerűbben megfogalmazva ez azt jelenti tehát, hogy a nevetés által kiváltott többszörös mély lélegzetvétellel több oxigén kerül az alveolusok és a sejtek belsejébe, energetizálva ezáltal az egész szervezetet. Sőt, nevetés közben szó szerint kitágul és kitisztul a tüdő.

Gondolj csak bele: előfordult már olyan, hogy „úgy nevettél, majd kiköpted a tüdődet?” Nem? Itt az ideje!